Det er min første dag i Høng. Her efter 1,5 time føler jeg mig allerede lidt hjemme. Solen skinner over Elite Købmanden i Høng. Elev, administration og ledelse er i gang. Jeg har undersøgt drev og mapper. Om lidt er der morgensamling. Mit første møde med alle elever. Det bliver spændende.
I medierne er der en heftig diskussion af fjernundervisning i folkeskolen. Med mine mange erfaringer med og viden om fjernundervisning har jeg også en mening om emnet. Det går lidt på tværs af pro et con, som præger debatten. Umiddelbart er jeg enig i, at den danske geografi ikke kalder på fjernundervisning (con-fronten), men samtidig er jeg ikke i tvivl om, at fjernundervisning kan give nogle elever nye muligheder for at lære (pro).
Fjernundervisning - i gennemtænkt design og båret af pædagogiske principper - kan medvirke til at inkludere elever, der ellers ikke ville blive inkluderet - og dermed kan det give nogle elever nogle muligheder for at lære, som de ellers ikke ville have haft. Ligesom det skaber en øget pædagogisk gennemsigtighed og dermed mulighed for at skoler og lærere kan lære på nye måder.
Når jeg samtidig hører, at Danske Regioner ønsker flere erhvervsskoler i Danmarks yderområder, så tænker jeg på den ene side: god ide. Men jeg tænker også: det havde man jo for ikke så mange år siden. Hver by - sin tekniske skole! De er blevet fusionerede til meget store enheder - og kun få af de små enheder har evnet at overleve. Argumentet i debatten er bl.a. at der er flere gymnasier. Det bliver lidt et argument a la "hønen-og-ægget". Gymnasierne har netop ikke fusioneret, men har - bl.a. fordi elevgrundlaget har været der - evnet at dække den danske geografi.
I sine bekymrede stunder kan man overveje om den nyligt vedtagne finanslov - hvor der sker omfordeling af midlerne fra STX til EUD - kan betyde, at mindre gymnasier bliver truede på eksistensen. At man fra centralt hold ønsker at skabe en situation omkring STX, som kendetegnede EUD lige, da man i 1999 modtog Bertelsmannsprisen for at være verdens bedste erhvervsuddannelse. http://ing.dk/artikel/pris-til-erhvervsskoler-22743
Så på den anden side tænker jeg: hvis man forsøger at revitalisere EUD ved at reducere STX's muligheder, så risikere man at devaluere en ungdomsuddannelse præget af høj kvalitet og et stærkt brand. Og når det kommer til EUD skulle man måske i stedet se på praktikpladsproblemerne - der på mange måder er et afgørende kvalitets problem i erhvervsuddannelserne i det sidste årti - og som får mange forældre til at fraråde netop denne ungdomsuddannelse.
Hvis man på de store velfærdsuddannelser til professionsbachelor (lærer, pædagog og sygeplejerske) kan give alle studerende en garanti for en praktikplads, hvorfor kan det samme krav så ikke stilles på erhvervsuddannelsesområdet?
Ingen kommentarer:
Send en kommentar